Særprægede rekorder i Danmark

22. december 2020 0 Af admin

Som de fleste læsere af bøger som Guinness Book of Rekords ved, så sættes der alverdens mere eller mindre sære rekorder verden over. Vi har naturligvis også mange af den slags rekorder her i Danmark. Nogle af dem er virkelig sære, andre er mere til den seriøse side.

Det kan for eksempel dreje sig om sådan noget som geografiske eller sproglige rekorder. De kan nu også være ret interessante.

Danmarks længste ord

Kender du for eksempel det længste anerkendte danske ord? Og vil du kunne nævne det i en fart? Man kan jo i virkeligheden sammensætte alle mulig ord, og så har du et meget langt ord. Men sådan et tilfældigt langt ord vil dog ikke blive anerkendt. Kriteriet for det er nemlig, at ordet skal godkendes som et ord, der bliver brugt i virkeligheden i en officiel sammenhæng. 

Det ord, som indtil videre anes for at være Danmarks længste er dette meget lange ord: speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode, som er på hele 51 bogstaver. Det er måske ikke et ord, der bruges så ofte, men det er det officielt længste danske ord.

Danmarks højeste punkt

Der findes også en masse geografiske facts, der kan fastslå nogle maksimale og minimale enheder i det danske landskab. Med årene har man efterhånden fået nogle mere avancerede måleinstrumenter og metoder, og derfor kan nogle rekorder godt blive ændret med tiden.

Det er blandt sket for Danmarks højeste punkt. Det har lige siden 1924 være Ejer Bavnehøj i Skanderborg kommune, der har haft den fornemme placering. Men nu har det vist sig, at det faktisk er Møllehøj, som også ligger i Skanderborg, der er det højeste punkt i landet.Den nye titel som Danmarks højeste punkt kommer nok til at være Møllehøjs i mange år fremover, selv om marginalerne i toppen af den liste er et små.